Waarom dit nodig is

Ride for the Roses & KWF

Walk 4 the Roses heeft, net als Ride for the Roses, als doel: geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding middels een sportief event. Daar waar de Ride inmiddels een begrip is binnen de Nederlandse wielerwereld, is de Walk in onze regio een groot succes.
Op een sportieve, gezonde en plezierige manier bezig zijn en tegelijkertijd iets doen tegen kanker.
Samen met duizenden anderen een sportieve prestatie leveren, als jouw eigen manier van kankerbestrijding.
Ter nagedachtenis aan iemand die aan kanker is overleden, als steun in de rug voor iemand die tegen kanker vecht of omdat je het doel een warm hart toedraagt.

Door het werven van fondsen kan KWF Kankerbestrijding onderzoek en voorlichting financieren als wapens in de strijd tegen kanker.
Hierdoor is er een grotere kans op genezing en betere kwaliteit van leven voor mensen met kanker.
Daarnaast is het bespreekbaar maken van de gevolgen van deze ziekte van groot belang. Het erover kunnen praten en het ervaren van de betrokkenheid van de medemens helpen bij het verwerkingsproces. KWF Kankerbetrijding heeft ook een adviserende rol. Zo heeft een gezonde levensstijl met veel beweging een preventieve werking tegen kanker.

Één op de drie mensen komt vroeg of laat met kanker in aanraking. KWF Kankerbestrijding gaat al 60 jaar voorop in de strijd tegen deze ziekte. Wetenschappelijk onderzoek is hét middel om verder te komen in deze strijd.

Onder andere dankzij acties als de Ride en de Walk is er geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Hieronder vind je onze projectadopties:

Projectadoptie 2017
In 2017 is gekozen voor niet één, maar zelfs voor twéé wetenschappelijk onderzoeken naar kanker.

Het eerste onderzoek wordt uitgevoerd door Sandra Beijer (IKNL) naar de gevolgen van beweging en voeding op de bijwerkingen na behandeling prostaatkanker. Het tweede onderzoek gaat over het afweersysteem activeren tegen borstkanker. Deze twee onderzoeken richten zich op  de twee meest voorkomende vormen van kanker bij mannen en vrouwen.

Gevolgen van beweging en voeding op bijwerkingen na behandeling prostaatkanker – Sandra Beijer
Mannen met uitgezaaide prostaatkanker worden vaak behandeld met hormonale therapie al dan niet in combinatie met chemotherapie. Voordeel is dat de ziekte vaak lang onder controle kan de productie van mannelijke geslachtshormonen, wat een enorme impact heeft op zowel het seksueel functioneren als de lichaamssamenstelling van de patiënt. En daarmee de kwaliteit van leven. Onderzoeker Sandra Beijer (IKNL) wil hier iets aan doen.

“Mannen krijgen na hormonale therapie vaak meer vetweefsel. Tegelijkertijd vermindert hun spiermassa sterk”, weet Beijer. “Ik heb in het voortraject van dit onderzoek mannen met prostaatkanker geïnterviewd. Doordat de vetmassa toeneemt, met name rondom de buik, krijgen deze mannen een meer vrouwelijke lichaamssamenstelling. Dat merken ze ook aan hun kracht, waardoor ze soms hun werk of hobby’s niet meer kunnen uitvoeren zoals ze willen. Dat vinden ze heel erg. En vergeet niet: ondanks dat de ziekte uitgezaaid is, gaat het om mannen die vaak nog een lang leven voor de boeg hebben met hormonale therapie.”

Het idee dat beweging en voeding invloed hebben op het lichaam is niet nieuw, maar dat bijwerkingen van kankerbehandeling er mee voorkomen of verminderd kunnen worden is waardevolle informatie voor de ontwikkeling van richtlijnen voor behandeling en nazorg van deze patiënten.

Het afweersysteem activeren tegen borstkanker – Reineke van de Ven
Door de jaren heen is het aantal behandelmogelijkheden voor borstkanker flink gegroeid. Mede daardoor is de 5-jaarsoverleving in 60 jaar tijd gestegen van gemiddeld 52% naar 87% anno nu. Toch zijn er nog altijd vormen van borstkanker die slecht reageren op de huidige behandelmethoden. Een veelbelovende nieuwe behandelvorm is immunotherapie. Bij immunotherapie bekijken onderzoekers hoe ze het afweersysteem van de patiënt kunnen helpen om de tumorcellen in het lichaam te bestrijden. Want hoewel het afweersysteem goed werkt tegen lichaamsvreemde indringers als bacteriën en virussen, is kanker een ander verhaal. Dat komt omdat tumoren allerlei trucjes hebben die ervoor zorgen dat er geen afweerreactie tegen de tumor op gang komt.

De onderzoekers gaan in dit project proberen om op te helderen van wat voor trucjes tumorcellen zich bedienen, en of er vervolgens manieren zijn om die trucjes weer te omzeilen en alles te herstellen zoals het zou moeten zijn.

 

Voor al deze onderzoeken is geld nodig, kom op 3 september naar Horst en wandel met ons kanker de wereld uit!